Vodič za održavanje i čišćenje decking.hr WPC proizvoda

Svi vanjski građevinski materijali zahtijevaju čišćenje. Periodičnim čišćenjem WPC proizvoda vaša podna obloga će dugo vremena zadržati svoj izgled. Povremeno čišćenje peludi i drugih nakupina pomaže pri sprječavanju stvaranja plijesni na površini. Sredstva za čišćenje i održavanje WPC i drvenog deckinga možete pronaći ovdje. Cijene sredstava za čišćenje i održavanje na upit. Kontaktirajte nas za izradu ponude, putem maila ili nazovite +385 95 3535 889

Upute za održavanje i čišćenje WPC proizvoda:

ProblemRješenje
Prljavština i nakupine Za uklanjanje nakupina očistite područje prskanjem vodom iz crijeva. Koristite toplu vodu sa sapunicom i meku četku za uklanjanje prljavštine.
Led i snijegKoristite plastičnu lopatu za uklanjanje snijega s podne obloge. Za otapanje snijega i leda na površini koristite kalcijev klorid ili kamenu sol.
Ulje/masti/hranaSve ostatke hrane potrebno je ukloniti što je prije moguće. Površinu treba očistiti u roku od najviše dva dana kako bi se zadržalo jamstvo na proizvod. Poprskajte vodom iz crijeva, koristite toplu sapunicu te mekom četkom uklonite prljavštinu i nakupine s reljefnih dijelova.
Plijesan i hrđaAko na površini ostanu nakupine peludi, prljavštine i slično, može doći do stvaranja plijesni. Preporuča se korištenje meke četke i tople vode sa sapunicom za uklanjanje ostataka hrane i plijesni.
Zaštita decking.hr WPC
proizvoda
NIKADA ne koristite aceton ili druga otapala ako želite zadržati izgled površine decking.hr proizvoda. Jedino što je potrebno za to je spužvica natopljena sapunicom i topla voda.
Beton, vapnena prašina ili
građevinski otpad
Koristite srednje mekanu četku i sapunicu. Nakon toga, možete upotrijebiti tlačni čistač uzimajući u obzir gore navedena upozorenja. Ako tlačni čistač ima ladicu za sapunicu možete ju koristiti pri pranju. POVRŠINU MORATE U POTPUNOSTI ISPRATI. Ako se površina ne ispere temeljito, nakon sušenja će se pojaviti ostaci sapunice i bit će potrebno dodatno čišćenje.

Opće načelo održavanja i čišćenja decking.hr proizvoda

Svi vanjski građevinski materijali zahtijevaju čišćenje. Decking.hr preporuča čišćenje dvaput godišnje sapunicom i vrućom vodom ili korištenjem komercijalnih sredstava za čišćenje podova. Ako se tako održavaju, vaši će decking.hr proizvodi zadržati svoju ljepotu.
Decking.hr preporuča pranje WPC Cleanerom. WPC Cleaner je neutralno sredstvo posebno pripravljeno za čišćenje WPC površina. Zahvaljujući izvanrednoj učinkovitosti odmaščivanja postiže najbolje rezultate na površinama kojima se kreće veliki broj ljudi, čak i ako su zaprljane mašću ili uljem.

ProblemRješenje
Mrlje od vode, lišća i tanina drveća Izdvajanje tanina neminovno se događa u svim drvenim proizvodima, pa tako i u WPC proizvodima. Pričekajte najmanje 12 tjedana za normalno izdvajanje tanina. Taj se proces može ubrzati upotrebom proizvoda koji sadrži oksalnu ili fosfornu kiselinu (poznatu i kao izbjeljivač podova).
Led i snijegKalcijev klorid ili kamena sol (prisutni u mnogim kućanstvima) otopit će led na decking.hr podovima. Isperite nakon prvog nanošenja. Pratite upozorenja dok uklanjate snijeg ili led lopatom za snijeg te NIKADA nemojte koristiti metalnu lopatu.
Ogrebotine i
pohabani dijelovi
Uglavnom će ogrebotine i pohabani dijelovi izblijedjeti i nestati nakon normalnog perioda od 12-16 tjedana. Taj se proces može ubrzati upotrebom proizvoda koji sadrži oksalnu ili fosfornu kiselinu (poznatu i kao izbjeljivač podova).
Ulje/masti/hranaSve ostatke hrane potrebno je ukloniti što je prije moguće. Površinu treba očistiti u roku od najviše dva dana kako bi se zadržalo jamstvo na proizvod. Poprskajte vodom iz crijeva i toplom sapunicom te mekom četkom uklonite prljavštinu i nakupine s reljefnih dijelova.
Brušenje Decking.hr ne proporuča brušenje. Brušenje će promijeniti površinu i izgled decking.hr proizvoda, a sve posljedice uzrokovane brušenjem poništit će jamstvo.
OdlaganjeDecking.hr proizvodi moraju se odlagati s uobičajenim građevinskim otpadom ili kućnim otpadom. Nemojte spaljivati decking.hr proizvode.

Upotreba proizvoda koji sadrže izbjeljivač ili kiselinu uklonit će boju s površine deckinga !!!
Isprobajte prethodno na maloj i manje vidljivoj površini kako biste procijenili hoće li vam se rezultat svidjeti ili ne.

Plijesan

Plijesan je pod-vrsta biljaka koja može postojati i rasti na bilo kojoj površini,uključujući i WPC podne obloge.


Plijesni se mogu lako razviti u vlažnim područjima, a spore plijesni nalikuju normalnim živim sjemenkama (prenose se zrakom, vodom, životinjama, kukcima), ali nisu vidljive prije sazrijevanja. Plijesan se lako prilagođava određenom okolišu i ima mnogo vrsta. Teško ju je kontrolirati te nemoguće potpuno uništiti. Međutim, to ne mora utjecati na strukturnu izvedbu decking.hr podnih obloga.


Za stvaranje vidljivih nakupina plijesni, potrebna je temperatura između 4 °C i 32 °C, hrana i vlaga.


Decking.hr podne obloge same po sebi nisu izvor hrane, međutim prljavština, nakupine itd. koje padaju iz vaza ili odvoda hrane plijesan. Razmaci između drvenih dijelova podne obloge mogu uzrokovati stvaranje veće količine vlage ili začepljenja.

Kako ukloniti plijesan s decking.hr WPC proizvoda

Svi vanjski građevinski materijali zahtijevaju čišćenje. Povremenim čišćenjem vaših podnih obloga uklanja se prljavština i pelud koji hrane plijesan. Ako su nakupine plijesni vidljive, očistite ih deterdžentom i sredstvom za pranje podova, uključujući hipoklorit (izbjeljivač) koji se prodaje na tržištu.


Kemikalija će ukloniti plijesan, ali i izbijeliti boju drveta. Ponekad je potrebno ponoviti postupak kako bi se uklonila plijesan. Iako spore postaju nevidljive, još uvijek mogu biti na površini i mogu se ponovo formirati.

Sredstvo za čišćenje za uklanjanje plijesni uvijek nanesite na suhu površinu. Njihova primjena na mokrim površinama značajno će smanjiti njihov učinak izbjeljivanja. NIKADA ne koristite/miješajte sredstva za čišćenje podova s drugim sredstvima za čišćenje (amonijak, fosforna kiselina itd.).


Plijesan se lako širi i ponekad se vraća unatoč odgovarajućem čišćenju i poduzetim mjerama.